marți, 13 mai 2008

urbanisme


Mi-am petrecut adolescenta intr-un apartament de pe Bulevardul Muncii, denumire care imi castra si mai rau pofta de viata in fiecare situatie birocratica in care trebuia sa imi recit adresa sau sa imi predau buletinul. Strada-fetis a adolescentei mele (asa cum colegul de blog se delecteaza cu intersectia Strazii Cositelor cu Strada Cercelus) era Strada Diminetii. Treceam des pe langa ea iar numele (cel putin in amintirile mele) o imbraca precum un sal de angora: o strada marunta, de case, invelita la un capat de un palc de copaci brodati cu soare. Am fost mereu convinsa ca viata mea ar fi evoluat complet diferit si acum as fi fost altcineva (probabil as fi trait cu 10 ani mai mult) daca, in loc de Bulevardul Muncii, m-as fi trezit in fiecare zi pe Strada Diminetii.

p.s. Un articol de ziar gasit intamplator povesteste despre Strada Bunilor Amici, care se gasea in anii '20 in Piatra Neamt.

O alta 'poveste de strada', imprumutata din Dilema:

http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=109&cmd=articol&id=1474

Există un celebru exemplu [...]: numele străzii Epicol, aflată cîndva în zona Uranus (demolată între timp, după cum se ştie). Propunerea iniţială a fost ca strada să se numească Epicur, dar primăria de sector a considerat că numele nu e potrivit, aşa încît a modificat numele în Epicul; apoi, cineva care ştia şi limba franceză a spus că tot nu e bine, aşa încît numele a fost din nou modificat în Epicol. Ani de zile a existat în Bucureşti o stradă care se chema "Epicol" şi nimeni nu ştia de unde-i vine numele.

3 comentarii:

  1. Asta imi aminteste de strada Toamnei si de faptul ca niciodata nu mi-a placut toamna. Noroc ca in spatele strazii Toamnei era strada Verii. Acolo era bine...acolo am fost copil.

    In Bucuresti cel mai mult m-a "iritat" strada Abnegatiei...oare cum sunt oamenii care au copilarit acolo??

    RăspundețiȘtergere
  2. ah! strada Verii! veneam mereu acolo la biblioteca pentru copii. deci...da, pe strada verii am fost si eu copil :)
    cel mai savuros loc unde am trait a fost o zona cu strazi-fructe. a mea era strada visinului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar am copilarit pe strada Epicol. Desi nu stiam de unde vine numele, mi-a parut rau cand a fost schimbat in Gheorghieni!

    RăspundețiȘtergere